expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Pojistky v autě: jejich funkce, kde jsou a jak je zkontrolovat


12.08.2024
 | 
6 min. čtení.

Pokud jste ještě nezapomněli z autoškoly, jedním z důležitých míst pro správné fungování elektrického systému auta je pojistková skříň. Ano, pojistky, byť na první pohled malých děl, mají obrovskou funkci v ochraně elektroniky vozidla před poškozením. Kde je najdete, jak rozpoznat jejich typy, jak je zkontrolovat a vyměnit? Čtěte!

Jakou funkci mají pojistky v autě a kde je najdete

Pojistky v autě jsou zásadním bezpečnostním prvkem, který zajišťuje správné fungování elektrického systému a ochranu komponentů před poškozením. Jejich hlavní funkcí je prevence poškození způsobeného přetížením nebo zkratem.

Tato funkce nabírá na důležitosti právě v nových autech, které obsahují řadu elektronických systémů od navigace až po automatické asistenční systémy. Pokud dojde k překročení prahového proudu specifikovaného pro danou pojistku, pojistka se přepálí, okamžitě přeruší proud a izoluje zbytek systému před dalším poškozením.

Pokud jde o umístění, většina vozidel obsahuje několik pojistkových skříněk rozmístěných na různých místech, v závislosti na tom, jaký systém obsluhují.

Primární pojistková skříňka se obvykle nachází pod přístrojovou deskou blízko dveří na straně řidiče. Je snadno dostupná a obsahuje pojistky pro vnitřní funkce vozidla, jako jsou rádio, vnitřní osvětlení, vyhřívání sedadel či ovládání oken.

Další pojistky, obvykle určené pro komponenty vyžadující vyšší proudové hodnoty, jako například světlomety, startér nebo chladící systém, mohou být umístěny ve skříňce v motorovém prostoru. Tato skříňka je obvykle přístupná o něco těží a často vyžaduje odstranění krytu nebo jiného komponentu a je určena pro servis.

Jaké jsou typy a druhy pojistek v autě a k čemu slouží

V autě se nachází několik typů pojistek, které se liší velikostí, tvarem nebo proudovou nosností. To vše má smysl je správnou funkčnost a ochranu konkrétních elektrických obvodů. Nejběžnější typy pojistek jsou skleněné trubičkové pojistky, které byly používány ve starších auta, případně blade pojistky, které jsou v novějších vozidlech.

Blade pojistky jsou dostupné v několika velikostech, včetně mini, standard a maxi, což umožňuje jejich použití pro různé účely a místa. Tyto pojistky jsou barevně kódovány podle jejich proudové kapacity, což usnadňuje jejich identifikaci a použití.

Pokud najdete například červenou pojistku, ta může mít hodnotu 10 ampérů a chrání středně zatížený systém. Zelená pojistka zase může být s kapacitou 30 ampérů.

Kromě blade pojistek existují i ​​další specializované typy jako jsou například pojistky s vysokým proudem, které jsou větší a určené k ochraně komponent jako jsou alternátor a startér. Tyto pojistky mohou mít hodnoty až do 100 ampérů a jsou obvykle umístěny přímo v motorovém prostoru a to v samostatné pojistkové skříňce.

Každý typ pojistky je navržen tak, aby zajistil ochranu pro specifické aplikace v autě. Jejich funkčnost je důležitá pro funkčnost auta jako celku, přičemž stejně jako pro jiné komponenty i zde platí, že základem je pravidelná kontrola.

Jak zkontrolovat, měřit a vyměnit pojistky v autě

Než se pustíte do kontroly pojistek ve vašem autě, ujistěte se, že auto je vypnuto a klíč je vybrán ze zapalování. Tak nejlépe předejdete riziku elektrického úrazu. Pojistková skříňka se obvykle nachází pod přístrojovou deskou na straně řidiče nebo spolujezdce, případně v motorovém nebo zavazadlovém prostoru.

V manuálu k vašemu vozidlu najdete nejen přesnou polohu pojistkové skříňky, ale i její schéma, které ukáže, které pojistky mají jakou funkci a jaký účel.

Po lokalizaci pojistkové skříňky otevřete její kryt a pečlivě zkontrolujte jednotlivé pojistky. Hledejte hlavně známky spálení nebo jiného poškození. Pojistky, které jsou poškozeny, mají viditelně přepálený kovový můstek uvnitř, tedy nepřenášejí proud.

Pokud pojistka vypadá spáleně nebo poškozeně, pravděpodobně nefunguje a tak ovlivňuje i daný systém v autě. V takovém případě je třeba ji co nejdříve vyměnit. Ke kontrole, zda pojistka ještě funguje, můžete použít multimetr nastavený pro měření kontinuity. Připojte sondy na oba konce pojistky a pokud přístroj ukáže přerušení, pojistka je vyhořelá.

Při výměně pojistky použijte novou se stejnými specifikacemi, zejména co se týče proudu, který může pojistka unést. Po výměně zkontrolujte, zda vše funguje jak má. Pokud byste použili nesprávnou pojistku, může daný systém v budoucnosti zkratovat.

Kde koupit pojistky do auta? Prohlédněte si náš sortiment online

Otevřeli jste pojistkovou skříňku a zjistili, že potřebujete nové pojistky? Potom vám doporučujeme náš sortiment, kde naleznete pojistky všech typů, včetně doplňkového sortimentu od držáků až po celé sedy. Mezi nejoblíbenější a nejvíce prověřené patří autopojistky značky AMIO, přičemž u nás najdete i typ s MAXI pouzdrem .

Tato sada obsahuje deset pojistek typu MAXI, které jsou perfektní pro ochranu větších elektrických obvodů ve vozidlech. Každá pojistka má kapacitu 30 ampérů, což je dostatečné pro ochranu před nadměrným proudem nebo možným poškozením.

Pro ty, kdo hledají komplexnější řešení, nabízíme AMIO autopojistky MIX. Tento balíček je ideální pro řidiče, kteří chtějí mít po ruce široký rozsah pojistek pro různé účely. Obsahuje 80 pojistek s různými hodnotami ampérů od 5A do 30A , což zahrnuje vše od malých vnitřních obvodů po hlavní elektrické systémy.

Kromě standardních sad pojistek nabízíme také AMIO pojistkový adaptér STANDARD 20A, který umožňuje zapojení dvou standardních pojistek s maximální kapacitou 20 ampérů každá. Ten se hodí pro komplexnější úpravu elektrického systému.

Všechny tyto produkty jsou navrženy tak, aby zajistily maximální ochranu pro váš vůz a pomohly předcházet poškození drahých komponentů.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený odběratel

zakoupeno na runder.cz 02.09.2024

100%
  • + Milý přístup, email pobavil :D
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 28.08.2024

100%
  • + Rychlé doručení
  • + Zboží dorazilo v pořádku
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 11.09.2024

100%
Skvělé. Velmi doporučuji!
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku